Giresun'da hayvanlar için adalet nöbeti

Bulancak-Piraziz kıyı sahilinde ölü bulunan ve Bulancak Belediyesi tarafından üzeri plaj kumuyla örtülen 18'den fazla köpeğin katillerinin bulunması ve suçu örtbas etmeye çalışan kurumlar hakkında da adli süreçlerin başlatılması için hak savunucuları 'Adalet Nöbeti'ndeydi.

10.03.2024 tarihinden bu yana Bulancak-Piraziz ilçe kıyı sahilindeki köpek katliamı aydınlatılmadı, resmî kurumlar harekete geçmedi. Ölü köpeklerin dalgaların vurduğu kıyıya plaj kumu ile yığılması, hayvan hakları ihlali olduğu gibi aynı zamanda halk sağlığını ve ekosistemi de tehdit ediyor. Olayın üzerinden 13 gün geçmiş olmasına rağmen hala kıyı boyunca açıkta duran cesetler mevcut olduğu görüldü. Olay yerinde basın açıklaması yaparken aynı zamanda incelemede bulunan hak savunucuları, kıyıya yeni cesetler vurduğuna da şahit oldular. 

Hak savunucuları, hayvanlara yaşatılan bu adaletsizliğe ve ilgili kurumların açıkça suç işlemeye devam etmesine isyan ettiler.

Olayı en başından beri takip eden ve gelişmeleri sosyal medya aracılığıyla kamuoyuna duyuran  Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi ve HAYKONFED Bölge Temsilcisi, gönüllüler ile birlikte adalet nöbeti ateşini yakarak köpeklerin gizlendiği kum yığınının önünde basın açıklamasında bulundular.
Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi gönüllüsü Nihal Memiş Dizdar, katledilmiş onlarca köpeğin dalgaların vurduğu yere, kum yığını altına gizlenmesinin, hayvanların ölüm sebebinin araştırılmayarak bir mezarın bile çok görülmesinin açıkça suç olduğunu, bunun aynı zamanda topluma karşı işlenmiş bir suç olduğunu; bir insanlık ayıbı olduğunu belirtti. Kıyıya vuran onlarca insan cesedi olsaydı, herkesin tepki göstereceğini, otopsi isteyeceğini ve uygun şekilde defnedileceğini; öldürülen köpekler için bunların hiçbirinin yapılmamasını kabul etmediklerinin altını çizdi. “Olayın üzerinden 2 hafta geçti hala sahilde ölü köpekler var. Burası Giresun, Bulancakmış Pirazizmiş fark etmiyor, yerel seçimler, adayların oy kaygısı bizi ilgilendirmiyor. Burada hayvanlar katledildi, bu siyaset üstü bir konudur. Şu gördüğünüz kum yığını altında isimlerini bile bilmediğimiz canlar yatıyor. Bu akla, vicdana ve hukuka aykırıdır. Bütün Giresun’u katliamın aydınlatılması, faillerin bulunması ve kim bunu örtbas etmeye çalışıyorsa cezalandırılması için her Cumartesi saat 13:00’te “Adalet Nöbeti”ne bekliyoruz.”diye ekledi.
HAYKONFED Karadeniz Bölge Temsilcisi Kemal Zafer Özdemir, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda 2021 yılında yapılan değişiklik ile vatandaşın hayvana şiddetle ilgili doğrudan Savcılığa ihbar ve şikayet hakkının elinden alındığını, şu an tek yetkili mercinin Tarım İlçe Müdürlükleri olduğu için 14.03.2024 tarihinde şikayet dilekçesini ilettiklerini ancak olayın üzerinden 12 gün geçmesine rağmen Savcılığa dilekçeyi ulaştırmadıkları için Bulancak Tarım İlçe Müdürlüğü ve olaydan haberdar olmalarına rağmen soruşturma başlatılmasına engel olan Piraziz Tarım İlçe Müdürlüğü, Bulancak ve Piraziz Kaymakamlıkları ve Belediyeleri hakkında dün suç duyurusunda bulunduklarını duyurdu. Acilen müfettişlerin ve tarafsız kurumlarca inceleme yapılmasını, bu katliamın aydınlatılmasını istediklerinini, adalet yerini buluncaya kadar her Cumartesi olay yerinde Adalet Nöbeti’ne devam edeceklerini belirtti.  
NE OLMUŞTU?
10.03.2024 tarihinde, Giresun’da bulunan Bulancak-Piraziz ilçeleri sınır sahilinde, onlarca  ölü köpek olduğu görüldü. Vatandaşların şikayeti üzerine aynı gün, Bulancak Belediyesi’nin kepçe ile en az 18 köpeği, plaj olarak kullanılan alana kum ve çakıl yığını yaparak gömerek gizlediği tespit edildi. Soruşturma açılması ve faillerin bulunup cezalandırılması için 14.03.2024 tarihinde Tarım ve İlçe Müdürlüğü’ne başvuru yapıldı. Haykonfed Karadeniz Bölge Temsilciliği ve Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi, gönüllüler ile birlikte sahilde 17.03.2024’te yaptıkları olay yeri incelemesinde, çok sayıda ölü köpek ve çuval içinde sahile vurmuş bir ölü buzağı da tespit etti. Olayın üzerinden 13 gün geçmesine rağmen Tarım ve İlçe Müdürlüğü olayı Savcılığa bildirmedi, şikayet dilekçesini iletmedi.

Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Valiliğe Suç Duyurusu
Tüm yasal başvurulara ve şikayetlere rağmen Bulancak Tarım İlçe Müdürlüğü 14.03.2024 tarihinde verilen 17337529 kayıt numaralı dilekçeyi Savcılığa iletmeyerek, böylesi bir katliamı aydınlatmaya yönelik hiçbir girişimde bulunmadığı gibi, hala sahilde bulunan ve halk sağlığı ile birlikte bireylerin psikolojik sağlığını da tehdit eden duruma karşı hiçbir girişimde bulunmayarak suç işlemeye devam etmektedir. Bununla birlikte, olaydan haberdar olduğu bilinen ve ilçe sınırlarında Hayvan Rehabilitasyon Merkezi olmadığını belirterek sorumluluğu üzerinden atmaya çalışan Piraziz Belediyesi de Savcılığı harekete geçirmediği için suç işlemiştir. Tüm süreçten haberdar olan DKMP ve Bulancak ve Piraziz Kaymakamlıkları da suça ortak olmuşlardır. 
22.03.2024 tarihinde HAYKONFED-Hayvanların Yaşam Hakları Federasyonu’nu temsilen Kemal Zafer Özdemir ve Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi gönüllüsü Nihal Memiş Dizdar, Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Giresun Valiliği’ne suç duyurusunda bulundular. 

Bulancak Belediyesi, Piraziz Belediyesi, Bulancak Tarım İlçe Müdürlüğü, Piraziz Tarım İlçe Müdürlüğü, Bulancak Kaymakamlığı ve  Piraziz Kaymakamlığı hakkındaki suçlar şöyle: 
1. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 28-A maddesinin ihlali ve olası kastla ev hayvanını/evcil hayvanı (en az 18 köpeği) öldürme suçu
2. T.C. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün 23635644-249-11172 sayılı Hayvanların Korunması’na yönelik genelgesindeki maddelerin ihlali
3. T.C. Anasayası’nın 56. maddesinin ihlali (Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının ihlali) ve TCK’nın 181. Maddesinin ihlali (Çevreyi Kasten Kirleterek Halk Sağlığını Tehdit Etme)
4. TCK’nın 257. maddesinin ihlali (Görevi Kötüye Kullanma)
Suç duyurusundaki talepler ise şöyle:
Sahilde ölü halde bulunan tüm hayvanların ölüm sebeplerinin tespiti, ölümlerine sebebiyet veren ilgili tüm şüphelilerin tespiti ve bu şüpheliler yönünden yapılacak soruşturma neticesinde eylemlerine uyan suçlar yönünden iddianame düzenlenerek kamu davası açılmasına,
Dosya şüphelileri, bilirkişi incelemesine de yetkili olması sebebiyle taraf karışıklığı doğmaması ve gerçek suçluların tespiti için en yakın veterinerlik fakültesi aracılığıyla alınacak doku, kan ve diğer örneklerin Adli Tıp Kurumu tarafından incelenmesini,
Derhal ve gecikmeksizin olay yerinde keşif yapmak suretiyle yapılacak bilirkişi incelemesi ile sahil boyunca tespit edilen tüm hayvanların ölüm sebebinin bulunması gibi sair hususların soruşturulmasına ve bu konuda uzmanından bilirkişi raporu alınmasına, delil karartmaya mahal verecek şekilde soruşturmanın gecikmesine sebep olan tüm kurum ve kişiler hakkında adli süreçlerin başlatılmasına karar verilmesini talep ederiz. 
Hayvan hakkı savunucuları suç duyurusundan sonra bir çağrı videosu yayınladılar:
 “ Adalet yerini buluncaya kadar sürecin takipçisi olacağız. Bütün şehrin insanları da bu davanın içine katılana kadar, bu hayvanlarının katliamının hesabını sorana kadar, çığ gibi gittikçe büyüyerek, bu katliamın hesabını herkes soracak hale gelene kadar her Cumartesi saat 13:00’te olay yerinde adalet nöbeti ile hayvanların sesi olmaya devam edeceğiz. ” 
Bulancak’taki hayvan katliamıyla ilgili daha fazla görsele ve CİMER şikayet başvurusuna bu drive bağlantısından ulaşabilirsiniz: https://drive.google.com/drive/folders/1OULkIwwuJwwj6uv2eUo4UCu0Vx0ZDPtq?usp=sharing