Bakanlığın Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen "Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi" kapsamında, Giresun ilinde uzun yıllardır yetiştiriciliği yapılan "Çepni Koyunu" ırkı, koruma altına alındı.
Projenin bir alt projesi olan "Çepni Koyununun Yerinde Korunması Projesi" ile Giresun ilinde bulunan kadim bir ırk olan Çepni Koyunu'nun genetik özelliklerinin muhafaza edilmesi amaçlanmaktadır. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanlarının liderliğinde, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, Çanakçı, Eynesil, Görele ve Tirebolu ilçelerinde faaliyet gösteren 8 küçükbaş hayvancılık işletmesinde yetiştirilen 1.000 baş anaç Çepni Koyunu, projeye dahil edilmiştir.
Seçilen işletmeler, koruma yerinde ikamet eden, farklı ırktan erkek materyal bulundurmayan ve melezleme yapılmayan işletmeler arasından seçilmiştir. Proje kapsamında yetiştiricilere, Bakanlık tarafından istenen kayıtları tutma ve belgeleri muhafaza etme gibi sorumluluklar yüklenmiştir. Proje liderinin onayladığı ırk özelliklerine sahip ve sağlıklı olan yavrular, sürü yenilemesinde kullanılacaktır.
Proje kapsamında, sözleşme imzalanan 8 işletmeye, koyun başına 2023 yılı için 240 lira olmak üzere, toplamda 240 bin lira destekleme ödemesi yapılacaktır.
Çepni koyunu, literatüre göre Karayaka ırkının bir alt varyetesi olan "Çakrak" olarak bilinse de, genetik ve fenotipik açıdan farklılık göstermektedir. Bu koyunlar, baş, kulaklar ve bacakları siyah renkte olan iri yapılı hayvanlardır. Erkeklerinde kalın spiral boynuzlar bulunurken, dişileri boynuzsuzdur.
Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu projenin hayata geçirilmesiyle Çepni Koyunu'nun genetik çeşitliliğinin korunması ve yerel kültürün devam ettirilmesine katkı sağlayacaklarını belirtmiştir.
Abdullah Akçay
Gündem
Yayınlanma: 09 Şubat 2024 - 13:30
Giresun'da Çepni Koyunu Koruma Altına Alındı
Gündem
09 Şubat 2024 - 13:30
İlginizi Çekebilir