Giresun Kadın Platformu bu haftaki Yaşam Nöbeti'nde; 11 şehirde 13.5 milyon insanı sarsan ve on binlerce cana malolan 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından 2 yıl geçmesine rağmen sorunların çözülmediğine dikkat çekti.
Platformun açıklamasında "Deprem bölgelerinde halen çadırda yaşayanlar var. Barınma, zorlu yaşam koşulları, güvensiz ortam, sağlıksız beslenme, eğitim, ulaşım, hijyen, temiz su, sağlık hizmetlerinde aksamalar sürüyor.İşsizlik ve pahalılık artarak devam ediyor" ifadeleri yer aldı.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
"Durum kadınlar ve çocuklar için çok daha ağır. Hala kayıp çocuklar var. Bakım emeğini omuzlamak zorunda kalan kadınların yükü depremle birlikte daha da ağırlaşmış durumda. Şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri mekanizmalar düzgün işlemiyor.
On binlerce ölümden sonra başlatılan yargılamalar adalet talebini karşılamaktan çok uzak. Dava dosyaları tahliye kararları, bulunmayan sanıklar ya da yargılama dışı bırakılan sorumlularla dolu.
MOR YEŞİL KAMUCU BELEDİYECİLİK ANLAYIŞINDAN YANAYIZ
Afete dirençli kentlerin yaratılması ve hazırlanacak planların, alt yapıların, izleme faaliyetlerinin cinsiyet duyarlı bir şekilde yürütülmesi şart.
Belediyelerin afetlere müdahale kapasitelerinin ve yetki alanlarının artırılması, mor yeşil ve kamucu belediyecilik anlayışıyla yönetilmesi artık bir zorunluluk.
Afet yönetiminde, yerel yönetimlerde ve her yerde eşitlik talep etmekten vazgeçmeyeceğiz."
Çevre
Yayınlanma: 09 Şubat 2025 - 09:42
Güncelleme: 10 Şubat 2025 - 09:45
GİRESUN KADIN PLATFORMU: "DEPREM BÖLGESİNDEKİ KADINLARIN YÜKÜ ÇOK DAHA AĞIR."
Çevre
09 Şubat 2025 - 09:42
Güncelleme: 10 Şubat 2025 - 09:45
İlginizi Çekebilir