UFK Başkanı Cem Şenocak, kahverengi kokarcanın ABD'de 25, İtalya'da 15 ve Gürcistan'da 10 yıldır tarımsal üretime büyük zararlar verdiğini hatırlattı. Türkiye'ye ise 2017 yılında Gürcistan sınırından sızarak girdiğini belirtti. 2023 yılında Ordu'nun Fatsa ilçesinde fındıkta ciddi zarara yol açarak yayılmaya başlayan zararlının, gelinen noktada büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.
SAMURAY ARISI İLE BİYOLOJİK MÜCADELEZararlının yayılmaya başlamasıyla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı ile Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) iş birliğine gitti. Biyolojik mücadeledeki en önemli adım olan "Samuray Arısı" üretimine başlandı.
Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü ve üniversitelerin çabalarıyla bugüne kadar yaklaşık 1 milyon adet Samuray Arısı varlığına ulaşıldığını belirten Şenocak, ideal sayının 10-15 milyon olduğunu söyledi. Yeterli arı sayısına ulaşılamadığı için kimyasal mücadelenin de önemini koruduğunu ekledi.
FINDIK VE İHRACAT GELİRLERİ RİSK ALTINDAKahverengi kokarcanın, uzun yıllardır bilinen yeşil kokarcadan çok daha tehlikeli olduğunu vurgulayan Şenocak, zararlının fındığın doğumu olan Mart-Nisan aylarından hasat dönemi olan Ağustos'a kadar ürünleri tehdit ettiğini kaydetti.
Şenocak, sadece fındığın yıllık 2,5-3 milyar dolarlık gelir sağladığını ve bu gelirin risk altında olduğunu belirtti. Ayrıca, ülkenin toplam 35-40 milyar dolarlık tarımsal ihracat gelirinin de aynı tehditle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Kaynak: Bülten Haber Merkezi
Gündem
Yayınlanma: 23 Ekim 2025 - 18:00
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Uyardı! "Tarımsal Pandemi"
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak, fındık başta olmak üzere tüm tarım ürünlerini tehdit eden kahverengi kokarca zararlısının oluşturduğu tehlikeye dikkat çekerek, bu durumu "Tarımsal Covid" olarak nitelendirdi. Şenocak, topyekün mücadelenin şart olduğunu vurguladı.
Gündem
23 Ekim 2025 - 18:00









